.NET Framework vs .NET 7: En resa genom tid och kod

Microsofts .NET-ekosystem har varit en central del av utvecklarvärlden sedan det introducerades i början av 2000-talet. Sedan dess har det gjort en fascinerande resa, genomgått flera iterationer och transformationer, och utvecklat ett slags schizofrenisk identitet som både förvirrar och fascinerar. Låt oss dyka ner i denna historia och försöka reda ut detta virrvarr av terminologi och teknik.

Från .NET Framework till .NET Core

.NET Framework föddes ur en tid då Microsoft ägde både operativsystemet och utvecklingsverktygen, ett ekosystem som var starkt sammankopplat och inte så öppet. .NET Framework blev snabbt populärt tack vare sin kraftfulla, högproduktiva utvecklingsmodell och djup integration med Windows.

Men sedan kom den digitala ålderns framväxt, där skalbara webbapplikationer, molnet och open source-teknologier började dominera. Microsoft insåg att de behövde ett nytt ramverk som kunde bemöta dessa nya krav. Och så föddes .NET Core.

.NET Core var en revolution. Den var korsplattformskompatibel, open source och molnklar. Men det mest förbluffande var kanske att den här kraftiga nykomlingen kom från samma företag som en gång symboliserade "det slutna". Open source och Microsoft, vem skulle ha trott det?

Enter .NET 5, 6, 7...

Men Microsoft var inte klar än. Medan .NET Framework och .NET Core levde parallellt, började de visa upp samma problem som syskon ofta gör - rivalitet och förvirring. Så Microsoft bestämde sig för att slå samman de två ramverken till en enda plattform, helt enkelt kallad .NET, med den första stora releasen som .NET 5. Sedan dess har vi sett en stabil tillväxt och utveckling med nuvarande version som .NET 7.

Denna nya plattform är framtidssäker, kombinerar det bästa av både .NET Framework och .NET Core, och lovar att hålla .NET relevant och konkurrenskraftig för många år framöver.

Framåtblickande

Även om övergången till denna nya modell kan vara förvirrande, finns det ingen anledning till oro. Den nya .NET-plattformen har utformats för att vara bakåtkompatibel så långt det är möjligt, och Microsoft har förbundit sig att stödja .NET Framework på obestämd tid.

Så vad ligger framför oss? Det är svårt att säga, men en sak är säker - med öppen källkod i centrum för sin strategi är Microsofts .NET ekosystem här för att stanna. Och medan vi kan förvänta oss fler förändringar och innovationer i framtiden, kan vi också lita på att den kraftfulla, produktiva utvecklingsupplevelse vi älskar kommer att fortsätta att växa och utvecklas.

Som alltid i teknikvärlden är förändringar det enda som är konstant. Men i stället för att vara rädda för förändringar borde vi omfamna dem. För varje ny version, varje nytt ramverk, varje ny teknik är en möjlighet att lära, växa och bli bättre utvecklare. Så här är till .NET, i alla dess former och former - låt oss se vad framtiden har att erbjuda!

Anders Elmén

Head of Development

Föregående
Föregående

Tiburtius möter Visma.net: En fusion som revolutionerar

Nästa
Nästa

Visual Studio 2022, Rider och Visual Studio Code: En jämförelse av tre mäktiga IDE:er