Industri 4.0 och Industrial Internet of Things (IIoT)
I den här artikeln sammanfattar vi några punkter kring begreppen Industri 4.0 och IIoT eftersom vi tycker det är intressanta områden. Dessutom finns många av våra kunder inom den tillverkande industrin.
IIoT är enkelt uttryckt sakernas internet för industrin och en växande trend som spänner över olika typer av industrier. Inom allt från tillverkning, jordbruk, transport och logistik, hälsovård, olja, gas och många fler. Ökad effektivitet och tillväxt är viktiga drivkrafter bakom IIoT.
Industri 4.0 introducerades som begrepp på en industrimässa år 2011 i Hannover med en vision om smarta fabriker där varje produkt själv styr hur den ska produceras – genom att den taggats med information om vad den ska innehålla och att den kommunicerar med lager, maskiner och styrsystem.
Det industriella internet möjliggör sätt att få större visibilitet och insikt om företagets verksamhet och tillgångar genom integration och konnektivitet mellan maskiner och mjukvaror.
En sammankoppling av fysiskt och digitalt helt enkelt.
Vad har IIoT och Industri 4.0 att göra med det vi på Need2Code jobbar med?
Affärssystemet får en betydande roll när det gäller att koppla ihop mjukvaror och fysiska maskier, eftersom det är hjärtat i företagets verksamhet och det system där transaktionerna samlas och följs upp.
För att ta ett praktiskt exempel kan vi nämna ett projekt vi varit delaktiga i hos Hexpol, en världsledande polymerkoncern. Målsättningen var att automatisera tillverkningsprocessen på en av Hexpols maskiner och resultatet blev så här:
Produktionsordern skapas i Epicor iScala och skickas automatiskt över till maskinens PLC programvara via ett arbetsflöde i Epicor Service Connect. Maskinen ställer automatiskt in sig efter information om material och operationer som förts över från affärssystemet.
Efter att operatören startat produktionsordern sköter maskinen resten, och när slutprodukten är producerad och klar görs återrapporteringen av produktionsordern i iScala helt automatiskt. PLC programvaran skickar information om aktuell körtid, förbrukning av råmaterial, och antal producerade enheter av färdigvara som uppdateras på produktionsordern i iScala.
Det här är tycker vi är ett bra exempel på hur våra kunder påverkas av den industriella digitaliseringen och hur det är möjligt att automatisera mellan programvaror och maskiner.
Om du är intresserad av att läsa mer om hur Epicors affärssystem stödjer Industri 4.0 läs den här artikeln.